UNESCO ASP mreža Slovenije

UNESCO ASP mreža šol Slovenije je članica mednarodne UNESCO Associated Schools Project Network, vanjo pa je vključenih 93 zavodov, od tega 5 vrtcev, 62 osnovnih šol in 26 srednjih šol.

Mreža ima 10 UNESCO ASPnet središč, v katera je vključenih do 15 zavodov, središče pa vodi vodja središča, ki je praviloma strokovni delavec šole, kjer je sedež središča.

Mednarodna mreža je bila ustanovljena leta 1953, sestavlja pa jo več kot 9.000 vzgojno-izobraževalnih institucij v 180 državah sveta. Slovenija je postala del te velike globalne družine leta 1993, ko je bila kot prva šola v Sloveniji sprejeta v njene vrste OŠ Cirila Kosmača iz Pirana (zaradi izjemne vloge pri sprejemu beguncev iz vojskujoče se Jugoslavije).

UNESCO ASP mreža šol Slovenije deluje pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Pridružite se nam

Obvestila in razpisi

Predstavitvena zloženka

*UNESCO ASP himna (SLO)

*Mednarodna UNESCO ASP himna izhaja iz slovenske himne

UNESCO himna NAŠ UNESCO, prevedena tudi v angleščino, je nastala ob 50. obletnici splošne deklaracije človekovih pravic, na OŠ Cirila Kosmača Piran, avtorica besedila Mojka Mehora Lavrič, avtor glasbe Aleš Lavrič. Prvič je bila predvajana leta 1997, ob obisku generalnega direktorja UNESCA Federica Mayorja na OŠ Cirila Kosmača Piran, ki je posnetke odnesel v Pariz, od tam pa so jo preposlali vsem nacionalnim mrežam sveta. Tako je naša himna poslala mednarodna.
Ponosni smo na to!